Stamppot

1 kg kruimige aardappelen

400-500 g fijngesneden boerenkool (vers of diepvries)

1 groentebouillonblokje

200 ml melk (eventueel plantaardig)

50 g roomboter of margarine

Peper en zout naar smaak

Snij de stengels van de boerenkool en hak het in stukjes. Was de boerenkool goed.

Schil de aardappelen en snijd ze eventueel in stukken. Doe de aardappels in een grote pan met water, zorg dat de aardappels onder water staan.

Voeg het bouillonblokje toe en leg de boerenkool erbovenop. Kook ±20 minuten, tot de aardappels gaar zijn.

Giet af en laat even uitstomen. Stamp alles samen met melk en boter tot een smeuïge stamppot.

Als je dit wilt bewaren, kun je het in porties invriezen.

Boerenkool chili

300 gram boerenkool fijn gesneden

1 blik kidneybonen (400 gram)

1 blik zwarte bonen (400 gram)

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

2 eetlepels tomatenpuree

1 grote ui gesneden

2 tenen knoflook

1 paprika

2 eetlepels olijfolie

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel komijnpoeder

1/2 theelepel chilivlokken

1 eetlepel sojasaus

150 - 200 gram (vegetarische) rookworst

200 ml groentebouillon

Peper en zout naar smaak

Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een ruime pan tot ze glazig zijn.

Voeg de paprika toe en bak een paar minuten mee.

Doe de paprikapoeder, komijn en chilivlokken erbij en bak kort mee om de smaken los te maken.

Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut om te ontzuren.

Voeg dan de tomatenblokjes, bonen, sojasaus en bouillon toe. Laat 10 minuten sudderen.

Roer de boerenkool erdoor. Laat nog 10-15 minuten zachtjes koken tot de boerenkool gaar is.

Voeg de rookworst toe en laat nog 5 minuten mee verwarmen. Breng op smaak met zout en peper.

Als je dit wilt bewaren, kun je het in porties invriezen of 90 minuten wecken en op een droge koele plek bewaren.

Boerenkoolcurry (vegan)

1 blik kokosmelk (400 ml)

300 gram boerenkool fijn gesneden

1 ui gesnipperd

2 tenen knoflook

2 eetlepel gember

1 blik kikkererwten (400 gram)

2 eetlepel currypasta

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel olie

Sap van 1/2 limoen

Zout naar smaak

Fruit de ui, knoflook en gember in olie.

Voeg de currypasta en tomatenpuree toe en bak kort mee.

Voeg de kokosmelk en boerenkool toe, laat 10 minuten sudderen.

Voeg de kikkererwten toe en kook nog eens 5 minuten.

Breng op smaak met de limoensap en eventueel wat zout.

Als je dit wilt bewaren, kun je het in porties invriezen of 90 minuten wecken en op een droge koele plek bewaren.