Klassieke jam

1 kg fruit

1 kg geleisuiker

citroensap

Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Maak het fruit schoon of ontpit het fruit indien nodig.

Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.

Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.

Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.

Example image
Example image

Aardbeien balsamico jam

1 kg schone aardbeien

1 kg geleisuiker

2 eetlepels rode balsamico azijn

citroensap

Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Ontdoe de aardbeien van hun kroontje en snij ze in stukjes.

Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.

Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.

Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.

Braam appel jam

800 gram bramen

200 gram appel

1 kg geleisuiker

citroensap

Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Spoel de bramen af en ontdoe ze van eventuele takjes. Ontdoe de appel van het klokhuis.

Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.

Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.

Zeef de jam, zodat de pitjes van de bramen en stukken appelschil eruit gaan.

Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.

Example image
Example image

Appelmoes

2 kg appels

200 g suiker

citroensap

Eventueel 1-2 theelepel kaneel

Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snij de appels in stukjes.

Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.

Als de appelmoes erg dik blijft, kun je er een scheutje gekookt water aan toevoegen.

Doe de appelmoes in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de appelmoes goed afkoelen en eetsmakelijk.