1 kg fruit
1 kg geleisuiker
citroensap
Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Maak het fruit schoon of ontpit het fruit indien nodig.
Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.
Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.
Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.


1 kg schone aardbeien
1 kg geleisuiker
2 eetlepels rode balsamico azijn
citroensap
Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Ontdoe de aardbeien van hun kroontje en snij ze in stukjes.
Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.
Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.
Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.
800 gram bramen
200 gram appel
1 kg geleisuiker
citroensap
Leg van te voren een klein schoteltje in de koelkast. Spoel de bramen af en ontdoe ze van eventuele takjes. Ontdoe de appel van het klokhuis.
Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.
Doe een klein beetje jam op het schoteltjes uit de koelkast. Wanneer de jam na een minuutje gestold is tot een gelei is de jam klaar.
Zeef de jam, zodat de pitjes van de bramen en stukken appelschil eruit gaan.
Doe de jam in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de jam goed afkoelen en eetsmakelijk.


2 kg appels
200 g suiker
citroensap
Eventueel 1-2 theelepel kaneel
Schil de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snij de appels in stukjes.
Doe alles in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren. Laat het een paar minuten goed doorkoken.
Als de appelmoes erg dik blijft, kun je er een scheutje gekookt water aan toevoegen.
Doe de appelmoes in schone potten met een goed sluitend metalen deksel en doe de pot gelijk op de kop. Na 5 tot 10 minuten heeft de pot goed vacuüm getrokken en kun je ze omdraaien. Laat de appelmoes goed afkoelen en eetsmakelijk.