Citroen limonade

2 citroenen

75 gram suiker

75 ml water

Begin met het schillen van de citroenen. Alleen het geel, het wit is bitter. De schillen gaan in een pannetje met 75 gram suiker en 75 ml water. Verwarmen maar… maar niet laten koken! Daarna even laten afkoelen.

In de tussentijd pers je de citroenen uit.

Giet alles door een zeef in een grote kan – wel zo fijn, geen vliesjes of stukjes. Vul aan met water tot je een liter hebt.

Even roeren… en klaar is je zelfgemaakte limonade!

Vlierbloesem siroop

Vlierbloesem

Water

500 gram suiker (per liter)

1 citroen (per liter)

Pluk de vlierbloesem en schud ze voorzichtig uit zodat eventuele beestjes eruit vallen. Doe de vlierbloesem in een grote pan, bak of emmer en zet ze onder water. Laat dit een nachtje staan, het liefst op een warme plek.

Zeef het bloemmengsel door een theedoek en vang het sap op. De bloemetjes heb je niet meer nodig. Weeg hoeveel sap je hebt en doe per liter sap 500 gram suiker en 1 citroen (schijfjes) erbij. Verhit dit tot al het suiker is opgelost. Verwijder de schijfjes citroen en giet de siroop in schone weckfelssen en sluit het af.

Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na het openen bewaar je de siroop in de koelkast