Etiketten lijm

2 eetlepels maizena

250 ml water

Scheutje azijn

Meng de maïzena met een beetje koud water tot een glad papje. Breng de rest van het water aan de kook. Roer het maïzenapapje erdoorheen terwijl je blijft roeren. Voeg een scheutje azijn toe om de schimmelgroei af te remmen. Laat het kort doorkoken tot het transparant en dikker wordt (lijmstructuur). Laat afkoelen en bewaar in een goed afgesloten potje in de koelkast.

Houdbaarheid:

In de koelkast ongeveer 5–7 dagen.

Ruikt het zuur of zie je schimmel → weggooien.

Tomatensaus met courgette

2 kg courgette (in blokjes)

4 kg tomaten (ontveld)

3 uien (grof gesnipperd)

3 teentjes knoflook (fijngehakt)

Italiaanse kruiden (bijv. oregano, tijm, basilicum)


Gebruik je verse tomaten? Leg ze dan de dag van tevoren in de vriezer.
Tijdens het ontdooien trek je heel makkelijk het velletje eraf. Laat ze ontdooien in de pan waar je de saus in maakt, anders verlies je gelijk heel veel vocht. Snijd de courgette in blokjes en hak de ui en knoflook fijn.
Voeg de courgette, ui, knoflook en de kruiden toe aan de tomaten.
Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen en de courgette wat zachter wordt.
Pureer de saus met een staafmixer of blender tot een glad mengsel.
Proef en breng eventueel extra op smaak met peper, zout of kruiden naar keuze.


Laat de saus afkoelen en gebruik hem direct, vries hem in of weck de saus voor 90 minuten als je hem langer wilt bewaren.

Stoofperen van kweeperen

3 grote kweeperen

500 ml rode wijn (stevig, niet te zoet)

150 g suiker

1 kaneelstokje

2 kruidnagels

1 steranijs

Schil de kweeperen, verwijder klokhuis en snijd in parten.

Breng de wijn met suiker en alle specerijen aan de kook.

Voeg de kweeperen toe en laat op heel zacht vuur 1–1,5 uur stoven, tot ze mooi rood en zacht zijn.

Laat de kweeperen afkoelen in het vocht voor extra smaak.

Als je dit wilt bewaren, kun je het in porties invriezen of 90 minuten wecken en op een droge koele plek bewaren.